Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Sosyal Medyanın Beden Algısı Üzerindeki Etkileri

Gençler arasında yaygınlaşan yeme bozuklukları, sosyal medyanın idealize edilmiş bedenler ve zayıflık algısıyla olan ilişkisiyle dikkat çekiyor. Bu durum, gençlerin kendi vücutlarını olumsuz şekilde değerlendirmelerine ve sağlıksız yeme davranışlarına yönlendirmelerine neden olabiliyor. İstanbul Küçükçekmece’de hizmet veren Kemalpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Psikolog Fatma Eyüpoğlu, sosyal medyanın yeme bozukluklarına etkisine dikkat çekiyor.

Gençler Arasında Yükselişte

Psikolog Fatma Eyüpoğlu, gençler arasında artan yeme bozukluklarının sosyal medyanın etkisiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. “Idealize edilen vücut algısı, gençleri etkileyerek sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor” diyen Eyüpoğlu, bu durumun anoreksiya nervoza veya bulimiya nervoza gibi bozukluklara yol açabileceğini ifade ediyor.

Aile Desteği Çok Önemli

Eyüpoğlu, yeme bozukluklarının ortaya çıkmasında olumsuz duygularla baş etme yolları aramak ve sosyal medyanın etkisinin olduğunu vurguluyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının bozukluklara yol açabileceğini belirten Eyüpoğlu, tedavi sürecinde erken teşhisin ve aile desteğinin önemini vurguluyor. “Ailelerin şefkatli ve anlayışlı olması büyük önem taşıyor” diyen Eyüpoğlu, hastalığın erken fark edilerek tedavi sürecine başlanmasının önemini vurguluyor.

Güven İlişkisi Şart

  • Diyetisyen Gamze Çeliker, yeme bozukluklarının tedavisinde danışanla güven ilişkisinin önemini vurguluyor. Kısıtlayıcı diyetlerin gençlerde ve psikolojik açıdan hassas bireylerde yeme bozukluğunu tetikleyebileceğini belirten Çeliker, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Multidisipliner ekip ve doğru yaklaşımlarla iyileşmenin mümkün olduğunu belirten Çeliker, yeme bozukluğuyla mücadele edenlere destek olunması gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.