TÜİK emekliyle dalga geçti

TÜİK, Açıkladığı Enflasyon Verileriyle Gündemde!

Son zamanlarda verdiği enflasyon verileriyle gündemde olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca çalışan ve emeklinin düşük zam aldığı iddialarıyla mahkemeye verildi. Ancak TÜİK, açlık ve yoksullukla boğuşan dar gelirlilere karşı ilginç bir şekilde tavır sergiledi.

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in başlattığı davadaki ikinci savunmasında TÜİK, mahkemenin istediği ürün fiyatları yerine, zaten bilinen ürünlerin isimlerini gönderdi. Bu durum, çeşitli tartışmalara neden oldu.

Çilesiz, TÜİK’ten enflasyon hesabında kullanılan ürün fiyatlarının listesini istemişti. Ancak TÜİK, ne ilk savunmasında ne de ikinci savunmasında bu fiyatları mahkemeye iletmeyerek dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca TÜİK, şaşırtıcı bir şekilde, mahkemeye şu açıklamayı yaptı:

“Dava dilekçesinde TÜFE kapsamındaki maddelerin fiyatları ile hesaplamadaki yöntem ve verilerin istenilmesi talebi yer almaktadır. Bu ifadeden davacının madde sepetinde neler olduğuna ilişkin bilgi talep ettiği anlaşılamamıştır. Bu nedenle TÜFE madde sepeti iletilmemiştir.”

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan ise TÜİK’in tavrını eleştirerek, “TÜİK emeklinin aklıyla adeta dalga geçiyor. TÜİK piyasadan topladığı peynirin, zeytinin, yağın, bulgurun fiyatını 2022’den beri gizliyor. Bu fiyatlar açıklansın ki enflasyondaki hata ortaya çıksın” şeklinde konuştu.

ESKİ BAŞKANI ‘ESKİ’ BULDU

TÜİK, kendisini ‘son bağımsız başkan’ olarak tanımlayan eski Başkanı Birol Aydemir’in mahkemede tanıklık yapmasına karşı çıktı. Aydemir’in 2011-2016 döneminde başkanlık yaptığını hatırlatan TÜİK, Aydemir’in iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Related Posts

1 milyon TL’yi faize koyan 32 günde ne kadar kazanıyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini artırması ve dövizden TL’ye geçişi teşvik eden adımları, birikimi olanları yeniden TL mevduata yönlendirdi. Son dönemde mevduat faizleri son dört ayın zirvesine tırmanırken, uzmanlar faiz …

İsrail saldırısı en çok Türkiye borsasını vurdu: Dünyada en çok değer kaybı Borsa İstanbul’da oldu

Orta Doğu’da yaşanan karşılıklı İran-İsrail hava saldırıları küresel ekonomide de deprem etkisi yarattı. Ancak dünya borsa sıralamasında bu gerilimden en çok Borsa İstanbul BIST 100 endeksi etkilendi. İşte detaylar…

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Spot doğal gaz piyasasında neler oluyor? İşte son veriler! (12 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 744 bin 642 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 447 bin 61 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Rusya’da enflasyon düşüşe geçti

Rusya’da yıllık enflasyon, Mayıs 2025’te ikinci ay üst üste yavaşlayarak yüzde 9,9’a düştü. Bu oran, son dört ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti ve Nisan’daki yüzde 10,2’lik orana göre bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Ancak Rusya Merkez …

Avrupa borsaları çakıldı: Çin anlaşması ve enflasyon etkisi mi? (11 Haziran 2025)

Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,27 değer kaybederek 551,64 puana geriledi. Avrupa’nın otomotiv ve yedek parça endeksi yüzde 0,66 düşüşle en çok kaybettiren oldu. Teknoloji hisseleri ortalama yüzde 0,09 gerilerken, banka hisseleri …