Sivrisineklerle mücadelede yeni dönem: Dişisini zehirleyen erkek sivrisinek

Sivrisineklerle Mücadelede Yeni Yöntem: Toksik Erkek Tekniği

Macquarie Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen “toksik erkek tekniği,” erkek sivrisineklere örümcek ve deniz şakayığı zehir proteinleri üretme özelliği kazandırıyor. Bu proteinler, çiftleşme sırasında dişilere enjekte edilerek onların yaşam sürelerini kısaltıyor. Dang humması ve Zika gibi hastalıkları yayabilen sivrisinek türlerinde test edilen bu yöntem, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonucudur.

Çalışmanın baş yazarı Sam Beach, böcek ilaçlarının yerel ekosistemlere zarar vermeden hastalık salgınlarını kontrol altına almak için yeni yöntemin kullanılabileceğini ifade etti. Beach, genetik müdahalenin zahmetli olduğunu belirterek, yeni yöntemin erkek sivrisineklerin dişilerle çiftleşip ardından dişilerin ölmesini hedeflediğini söyledi. Genetik müdahale sürecinde, genlerin yeni yumurtalara enjekte edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Sadece dişi sivrisinekler kan emer ve genellikle yaşamlarının ilk 24-48 saatinde çiftleşirler. Ancak haftalarca yaşayabilir ve hastalık bulaştırabilirler. Yeni yöntemle kan emme oranlarının %40-60 azalabileceği belirtiliyor.

Guardian2’de yer alan habere göre; bu teknik, diğer genetik biyokontrol yöntemlerinden farklı olarak doğrudan dişi sivrisinekleri hedef alıyor. Beach, dişi sivrisinek popülasyonunu hızla azaltıp vektör kaynaklı hastalıkların yayılmasını kontrol altına alabileceklerini belirtti.

Melbourne Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Dr. Tom Schmidt, böcek ilaçlarına karşı hızla direnç geliştiren sivrisineklerin, direnci gemiler ve uçaklar aracılığıyla dünya geneline yayabildiğini belirtti. Yeni ve etkili zararlı yönetimi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Schmidt, genetik yaklaşımların etkili olabileceğine dikkat çekti. Avustralya’da Wolbachia bakterisi ile enfekte edilen sivrisineklerin dang humması yayılımını azalttığını hatırlattı.

Adelaide Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı Prof. Philip Weinstein, tüm sivrisinek türlerinin hastalık taşımadığını ve sivrisineklerin polen taşıyıcıları ve balıklar ile yarasalar için önemli bir besin kaynağı olduğunu vurguladı. Weinstein, sivrisinek popülasyonlarını kontrol altına almanın yok etmekten daha etik bir çözüm olduğunu savundu.

Related Posts

vivo’nun dikkat çeken telefonu X200 FE Türkiye’de satışa sunuldu. İşte fiyatı ve özellikleri!

vivo, X200 serisinin yeni modeli X200 FE’yi Türkiye’de satışa sundu. Kompakt boyutları, yüksek pil kapasitesi ve ZEISS ile geliştirilen kamera sistemiyle dikkat çekiyor.

Steam aile paylaşımı nasıl yapılır? Adım adım yapılması gerekenler

Steam Aile Paylaşımı nasıl kurulur? Oyunlarınızı güvenle paylaşmak ve Aile Görünümü’nü etkinleştirmek için adım adım rehber burada!

Yeni bir karadelik sınıfı keşfedildi

Bilim insanları, evrenin kayıp halkasını oluşturabilecek “hafif” kara delikleri ilk kez tespit etti.

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Eski popülerliğini yitirse de Palworld için Türkçe dil desteği geliyor

Pokemon’a benzerliği ile dikkat çeken ve çok kısa süre içinde milyonlarca aktif oyuncuya seslenen Palworld için yeni desteklenen diller geliyor. Bunlardan biri de Türkçe oluyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.