Papa Francis’in Vefatının Ardından İznik Konsili Ziyareti Gündemde
Papa Francis’in hayatını kaybetmesiyle birlikte, Bursa’nın İznik ilçesine yapılacak ziyaret, vasiyet olarak yeni Papa’ya devredildi.
Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümü nedeniyle Türkiye ziyaretine onay veren Papa 14. Leo, Hristiyan dünyası için büyük önem taşıyor.
Dış basına yansıyan bilgilere göre; Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye ziyaretini “ekümenik” bir olay olarak tanımlayarak yeni Papa’ya “kasım sonunu” önerdi.
Ziyaretin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Papa’ya resmi mektup göndermesi gerekiyordu ancak Papa’nın mayıs sonunda Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyordu.
Patrik Bartholomeos’un “ekümenik” ısrarı ve terör örgütü PKK’nın Lozan’ı tartışmaya açma çabaları gündemde rahatsızlık yarattı.
İznik Ziyareti Tartışmaları
Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Selçuk Erenerol, Bartholomeos ve Papa’nın İznik ziyaretini sadece dini ve tarihi bir buluşma olarak değerlendiremeyeceklerini belirtti.
Erenerol, bu ziyaretin inanç hürriyeti veya inanç turizmi olmadığını vurgulayarak, Fener Rum Kilisesi başpapazının ulusal egemenliğe karşı bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Vatikan ve Fener Rum Kilisesi’nin bir araya gelmesinin ekümenik iddiaları güçlendireceğini belirten Erenerol, Türkiye Cumhuriyeti tarafından engellenmesi gerektiğini ifade etti.
İznik Konsili ve İznik İnanç Bildirgesi
MS 325 yılında Roma İmparatoru I. Konstantin’in çağrısıyla toplanan İznik Konsili, Hristiyan doktrinini belirleyen kararlar aldı. Hristiyanlık elçisi İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğunu ve aynı özden geldiğini kabul eden İznik İnanç Bildirgesi, konsilin en önemli sonuçlarından biriydi.