MEB, “diğer ücretler” ve “genel gider” adı altında ücret talep eden özel okulları uyardı

Bakanlık Özel Okulların Ek Ücret Taleplerine Sınırlama Getirdi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, özel okulların velilerden ek ücret talep etmesine sınırlama getirildi. “Diğer ücretler” veya “genel gider” adı altında somut bir hizmeti ifade etmeyen ek ücret talepleri artık geçerli değil. Bakanlık, bu konuda tüm illere yazı göndererek durumu bildirdi.

2025-2026 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtları sırasında bazı özel okulların “genel gider” veya “diğer ücret” gibi başlıklar altında velilerden ek ücret talep ettiklerine dair şikayetler üzerine harekete geçildi. Bakanlık, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ve “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yer alan ilgili hükümlere işaret ederek durumu düzeltme çağrısı yaptı.

Her okulun farklı bir hizmet yelpazesi olabileceğine vurgu yapılan mevzuatta, “benzeri hizmetler” ifadesine dikkat çekildi. Bakanlığa ulaşan şikayetler doğrultusunda bazı okulların bu kavramı yanlış kullandığı belirtildi.

Yazıda, “benzeri hizmetler” kavramının, önceki hizmetlerin benzerini ifade ederek somut bir hizmeti kapsadığı vurgulandı. Ayrıca, öğrencinin alacağı hizmetin net olmaması veya okulun işletme giderleri ile ilgili olmayan ek ücret taleplerinin yasal olmadığı ve mevzuata aykırı olduğu hatırlatıldı.

Okulların belirli bir hizmetin karşılığı olmayan ek ücret talep edemeyeceği, “genel gider” veya “diğer ücretler” adı altında ek ücret alamayacağı konusunda uyarılar yapıldı. Aksi takdirde mevzuatta belirtilen cezaların uygulanacağı hatırlatıldı.

Related Posts

1 milyon TL’yi faize koyan 32 günde ne kadar kazanıyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini artırması ve dövizden TL’ye geçişi teşvik eden adımları, birikimi olanları yeniden TL mevduata yönlendirdi. Son dönemde mevduat faizleri son dört ayın zirvesine tırmanırken, uzmanlar faiz …

İsrail saldırısı en çok Türkiye borsasını vurdu: Dünyada en çok değer kaybı Borsa İstanbul’da oldu

Orta Doğu’da yaşanan karşılıklı İran-İsrail hava saldırıları küresel ekonomide de deprem etkisi yarattı. Ancak dünya borsa sıralamasında bu gerilimden en çok Borsa İstanbul BIST 100 endeksi etkilendi. İşte detaylar…

TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

TCMB analizine göre Türkiye, 2013-2023 döneminde hem ihraç ettiği ürün sayısını hem de ürün-pazar kombinasyonlarını artırarak ihracatını daha dayanıklı ve dengeli hale getirdi. Türkiye, gelişen ülkeler arasında en az yoğunlaşmaya sahip ihracat yapısıyla dikkat çekiyor.

Spot doğal gaz piyasasında neler oluyor? İşte son veriler! (12 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 744 bin 642 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 13 milyon 447 bin 61 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Rusya’da enflasyon düşüşe geçti

Rusya’da yıllık enflasyon, Mayıs 2025’te ikinci ay üst üste yavaşlayarak yüzde 9,9’a düştü. Bu oran, son dört ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti ve Nisan’daki yüzde 10,2’lik orana göre bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Ancak Rusya Merkez …

Avrupa borsaları çakıldı: Çin anlaşması ve enflasyon etkisi mi? (11 Haziran 2025)

Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,27 değer kaybederek 551,64 puana geriledi. Avrupa’nın otomotiv ve yedek parça endeksi yüzde 0,66 düşüşle en çok kaybettiren oldu. Teknoloji hisseleri ortalama yüzde 0,09 gerilerken, banka hisseleri …