Konum atan esnaf vergi ödeyecek! Ödemeyenlere milyonluk cezalar gelecek

Esnafa ‘Harita Vergisi’ Geliyor: Yeni Düzenleme Detayları

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre, yeni torba yasa Meclis gündemine geldi ve eğer yasalaşırsa şirketler ve esnaflar için ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’ için yıllık lisans bedeli ödeme zorunluluğu getirilecek.

Meclis’te tartışılan ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kapsamındaki ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Kanunu’ düzenlemelerine göre, Türkiye’deki 6 milyon işletme arasında yer alan şirketler ve küçük esnaflar, müşterilerine harita bilgisi sunmaları durumunda vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Yapılan planlamaya göre, CBS şirketleri yıllık olarak yaklaşık 50 bin dolar (1 milyon 730 bin TL) lisans bedeli ödeyecekler. Benzer şekilde, Türkiye’deki uluslararası şirketler de aynı miktarı ödemek durumunda olacaklar.

Lisans Bedelini Ödemeyenlere Ciddi Cezalar

Lisans bedelini ödemeyen firmalara, ödenmemiş tutarın 10 katı ceza ve faaliyet durdurma cezası uygulanacak. Uluslararası şirketlere ise sadece ceza verilecek.

‘Harita’ Vergisi ve Düzenlemeler

Yasada dikkat çeken bir diğer husus ise küçük işletmeler. İşletmeler, internet siteleri veya sosyal medya hesapları üzerinden paylaştıkları harita ve konum bilgileri için yıllık 50 dolar (1750 TL) lisans bedeli ödeyecekler. Örneğin, bir pideci harita üzerinde konumunu paylaşırsa 50 dolar (1750 TL) ödemek durumunda olacak. Ödeme yapmayan işletmelere ise ödenmeyen tutarın 10 katı ceza kesilecek.

Ayrıca, şirket hatları da bu düzenlemeden etkilenecek. Yani, şirket hattını kullanan bireyler harita hizmeti alırsa vergiye tabi olacaklar. Bununla birlikte, şirketlerin kendi Coğrafi Bilgi Sistemlerini kurması da vergilendirilecektir. Medya kuruluşları da yeni düzenlemelere uyum sağlamak zorunda kalacaklar.

‘Erişimi Kısıtlayabilir’ Uyarısı

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başarsoft Bilgi Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, yeni düzenlemenin haksız rekabete yol açabileceğini ve yerli firmalara zarar verebileceğini belirtti. Küçükpehlivan ayrıca, yerli CBS şirketlerinin görüş ve önerilerinin alınmadığını da dile getirdi ve fiyatların artabileceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir