Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Netanyahu’dan ABD’nin İran’a saldırısından sonra ilk açıklama: Bu eylem tarihi değiştirecek; önce güç, sonra barış gelir

Netanyahu’dan ABD’nin İran’a saldırısından sonra ilk açıklama: Bu eylem tarihi değiştirecek; önce güç, sonra barış gelir

Dünyanın en değerli maddesi : Sadece bir gramı, tüm Türkiye’nin yıllık gelirinin 64 katı

Gramı 2 katrilyon 614 trilyon TL değerinde olan, evrendeki en pahalı madde olarak maddeyi üretmek için biliminsanları seferber oldu. Bilim insanlarına göre bu olağanüstü yapı, geleceğin enerji kaynağı olabilir. Ancak yanlış kullanım durumunda yıkıcı sonuçlar doğurma potansiyeli de taşıyor.

Trump, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Gabbard’ın “İran’ın nükleer silah üretmediğine” yönelik açıklamasını reddetti: Yanılıyor

Trump, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Gabbard’ın “İran’ın nükleer silah üretmediğine” yönelik açıklamasını reddetti: Yanılıyor

İran İsrail’i yeniden vurdu! Tel Aviv’de siren sesleri

İsrail ordusu, geniş çaplı saldırılar düzenlediği İran’dan kısa süre önce yeni füze atışlarının gerçekleştirildiğini duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, füzeleri engellemek için hava savunma sistemlerinin devreye girdiği belirtildi. Açıklamada …

CHP-İYİ Parti arasındaki kriz sonrası dikkat çeken buluşma

Meclis’te CHP ile İyi Parti arasında yaşanan “Talat Paşa” krizinin ardından iki parti bir araya geliyor.

İran saldırılarını önleyemiyor: Demir Kubbe iflas etti

İsrail’in hava savunmasında önemli bir rol üstlenen Demir Kubbe sisteminin İran tarafından fırlatılan balistik füzelere karşı yeterli etkiyi göstermediği belirtildi.