Barış dönemi sona erdi: Dünya savaşı geldi çattı

İkinci Dünya Savaşı Sonrası “Uzun Barış Dönemi” Kabul Edildi: Ancak Tehlike Kapıda!

Nazi Almanyası’nın İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasının 80. yıldönümünde, Hindistan ve Pakistan arasındaki tansiyonun artması, dünya için kıyamet senaryosunu bir adım daha yaklaştırdı. İngiliz Telegraph gazetesine göre, Üçüncü Dünya Savaşının ateşleyicisi belli değil ancak küresel bir savaşın yaklaştığı açıkça görülüyor.

Küresel çapta savaş tehlikesi artarken, bu kaosu önleyebilecek bir mekanizma bulunmuyor. ABD ve Sovyetler Birliği’nin geçici üstünlükleri Soğuk Savaş sonrası çok kutuplu bir dünya düzenine evrildi, ancak küresel kurumlar ve destekçileri yetersiz kaldı.

Avrupalı liderlerin kibrinin AB üyelerinin ekonomilerini ve toplumlarını yok ettiği bir dönemden geçiliyor. Roma İmparatorluğu’nun gücüne atıfla ortaya atılan “Pax Americana” terimi de gücünü yitiriyor.

ABD’nin artık ne barışı koruyacak güce ne de zenginliğe sahip olduğu belirtiliyor. Trump hükümeti, savunmacı bir geri çekilme yanlısı ve değiştirilmiş bir Monroe Doktrini öneriyor.

Dönüm Noktası 11 Eylül

ABD’nin 11 Eylül sonrası müdahaleleri hüsranla sonuçlandı ve ABD fonlarına dışa bağımlı hale geldi. Trump seçmenleri artık savaşlarda feda edilmek istemiyor ve ABD, dikkatsizlik ve kendi kendinden şüphe duymanın etkisi altında.

Avrupalılar, 30 yıllık barış sürecinde kazandıklarını kaybediyor ve Batı’nın askeri ve teknolojik yetersizliği göze çarpıyor. Artan pasifizm ve vatanseverlik karşıtlığı, Avrupa’nın savaş yeteneğini zayıflatıyor.

İHA’lar artık savaş alanının yeni tehdidi haline gelmiş durumda ve Avrupa’da savaşın kaçınılmazlığını hissettiriyor. Geçmişteki işaretler, günümüzde bir savaşın kapıda olduğunu gösteriyor.

Batı, Üçüncü Dünya Savaşı’na Hazır

ABD, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere ve Almanya’da yapılan ankete göre, katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki 5-10 yıl içinde dünya savaşı çıkacağına inanıyor. Nükleer bir savaş beklentisi hakim ve orduların kendini savunabileceğine dair güven zayıf.

Related Posts

Bursalı dönerci gözleri doldurdu… İşte dayanışma ruhu

Bursa’da faaliyet gösteren “Oyma Döner” adlı işletmenin yangın bölgesindeki görevlilere ücretsiz yemek göndermesine ilişkin görüntüler sosyal medyada gündem oldu

NYT: İsrail’in “Hamas yardımları çalıyor” iddiası yalan

ABD basını, İsrail ordusunun Hamas’ın Gazze’ye gelen yardımları “sistematik şekilde çaldığına” dair herhangi bir kanıt bulamadığını bildirdi.

İran’da rejim değişikliği: 50 bin memur gönüllü oldu

Sürgündeki İranlı muhalif Reza Pehlevi, rejim değişikliği için kurulan dijital platforma 50 binden fazla devlet görevlisinin kaydolduğunu açıkladı.

Kopsun kıyamet

Yeni Şafak Gazetesi’nin 26 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler…

Dervişoğlu’ndan Diyarbakır’da süreç değerlendirmesi: Sorunları çözebilmek için doğru bir dil, yapıcı bir söylem inşa etmek gerekir

Dervişoğlu’ndan Diyarbakır’da süreç değerlendirmesi: Sorunları çözebilmek için doğru bir dil, yapıcı bir söylem inşa etmek gerekir

Erdoğan’dan ‘Lozan’ mesajı: Milletimizin bağımsızlık iradesini ve mücadelesini uluslararası hukuk nezdinde de tescil ve teyit etti

Erdoğan’dan ‘Lozan’ mesajı: Milletimizin bağımsızlık iradesini ve mücadelesini uluslararası hukuk nezdinde de tescil ve teyit etti