Arefe günü oruç tutulur mu, oruca nasıl niyet edilir? Kurban Bayramı arefe günü oruç tutmak farz mı, sünnet mi? Diyanet açıkladı! İşte arefe günü oruç tutmanın fazileti ve sevabı!






Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Oruca Nasıl Niyet Edilir – Kurban Bayramı Arefe Günü Oruç

Kurban Bayramı arefe günü oruç tutulur mu, arefe günü oruç tutmak farz mı? soruları gündemde yer almakta. Müslümanlar, ibadetlerini eksiksiz yapabilmek adına arefe günü oruca niyet etmeyi düşünmektedir. Diyanet takvimine göre bu yıl Kurban Bayramı arefe günü 5 Haziran Perşembe gününe denk gelmektedir. Kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhuyla dolu olan Kurban Bayramı’nda, kurban ibadeti gibi diğer ibadetlerde belirli fıkhi kurallara uyulması gerekmektedir. Bayram öncesi Arefe günü oruç tutmanın önemi ve fazileti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştır. Peki, Kurban Bayramı arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruca nasıl niyet edilir? İşte, bu konuyla ilgili bazı bilgiler.

KURBAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe günü, dini açıdan önemli bir güne denk gelmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Arefe gününü oruçlu geçirmenin, “Tutulan orucun geçmiş ve gelecekteki bir yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umarız.” dedi. Bununla birlikte, hac ibadetinde olanların, yapacakları ibadetlerde aksaklık olmaması ve zorlanmamaları sebebiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

AREFE GÜNÜ ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek, orucun şartlarından biridir. Niyetsiz oruç geçerli değildir. Kalben niyet etmek yeterli olsa da, niyeti dil ile ifade etmek tavsiye edilir. Sahura kalkmak da niyetin bir göstergesi olarak kabul edilir. Ramazan orucu, belli günler için adanan oruçlar ve nafile oruçlar için niyet etme zamanı, güneşin batması ile bir sonraki gün tepe noktasına ulaşana kadar olan süredir. Ancak imsak vaktinden sonra niyet etmek için hiçbir şey yenilmemiş veya içilmemiş olmalı, oruca aykırı bir durum sergilenmemiş olmalıdır. Aksi takdirde, gündüz niyeti geçerli kabul edilmez (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu tür oruçlar için basit bir niyet de yeterli olabilir. Bununla birlikte, gece yapılan niyet ve “yarınki Ramazan orucu” şeklinde belirlemek daha faziletlidir. Her gün için ayrı niyet etmek gerekmektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve belirli bir süreye bağlı olmayan adak oruçları için gün batımından hemen sonra imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu tür oruçlar için niyet ederken, “şu kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmelidir. Şafiî mezhebine göre, nafile dışındaki tüm oruçlar için gece niyet edilmesi gerekmektedir. İmsak vaktine kadar niyet edilmezse, o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlar içinse güneş tepe noktasına ulaşıncaya kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).


Related Posts

Yelkenci: ‘Gençler kültür mirasını yeniden yorumladı’

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB)  tarafından düzenlenen “Oku-Yorum, Yazı-Yorum” projesi Türkiye paneli ile “Destanlarımı Çiziyorum” çizgi roman yarışmasının ödül töreni, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmayla gençlerin sözlü ve yazılı kültür mirasını çağın diliyle yeniden yorumladığını vurgulayan Yelkenci, “Bu eserler sadece geçmişin değil, aynı zamanda bugünün ve yarının da sözü” dedi.

“Fısıldayan Duvarlar” belgeseli, ressam Burhan Doğançay’ın hayatını konu alıyor

“Fısıldayan Duvarlar” belgeseli, ressam Burhan Doğançay’ın hayatını konu alıyor

Sanatçı Dorka Demeter’in “Mimari İhtişam: Macar Art Nouveau” sergisi İstanbul’da açıldı

Sanatçı Dorka Demeter’in “Mimari İhtişam: Macar Art Nouveau” sergisi İstanbul’da açıldı

En uzun gün – Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi

Yaz gündönümü yani Kuzey Yarımkürede en uzun günün yaşandığı tarih öncesinde geri sayım başladı. Bu doğa olayını merak edenler özellikle “Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için Yaz gündönümü tarihiyle ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, en uzun gün ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi ile ilgili detaylar…

MEB eğitim öğretim yılı takvimi 2025 – 2026 || Gelecek sene okullar ne zaman açılacak, ara tatil ve sömestr tatili ne zaman?

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılı çalışma takvimini resmi olarak duyurdu. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler tarafından merakla beklenen takvimde, okulların açılış tarihi, ara tatil dönemleri, sömestr tatili ve yaz tatili başlangıç tarihleri netleşti. Öğrenciler 3 aylık yaz tatilinden sonra yeni öğretim yılına eylül ayında başlayacak. Peki, 2025 okullar ne zaman açılacak? 2025 – 2026 ara tatil tarihleri belli oldu mu? İşte MEB 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimi!

Öğretmen seminerleri ne zaman? Öğretmen seminerleri online mı? Öğretmen seminerleri kaç gün sürecek?

Milli Eğitim Bakanlığı mesleki çalışma takvimi doğrultusunda öğretmen seminerleri tarihi belli oldu. Peki, öğretmen seminerleri ne zaman? Öğretmen seminerleri online mı? Öğretmen seminerleri kaç gün sürecek?