Ali Ekber Çiçek’in bağlamasına özenip, üretime başladı

Tahtakale Mahallesi’nde Bağlama Üreten Turan Çakmakçı’nın Hikayesi

Tarihi Tahtakale Mahallesi’nde atölyesinde bağlama üreten Turan Çakmakçı, enstrümana olan merakını 12 yaşında keşfetti. Mahallesindeki bağlama ustasının çaldığı ezgilere ilgi duyan Çakmakçı, bu tutkusunu bağlama çalarak yaşamaya başladı. Ustasının yanında çalışırken enstrümanın inceliklerini öğrenen Çakmakçı, kısa sürede bağlama çalmaktan ziyade üretimdeki yeteneğini fark etti. Başladığı serüveni 33 yıldır sürdüren Çakmakçı, Tarihi Tahtakale Mahallesi’nde el işçiliğiyle bağlama yapmaya devam ediyor.

Çakmakçı, müşterilere satmadan önce ürettiği bağlamaları test etmek için çalıyor ve ardıç, ceviz, dut, maun ve kavak ağaçlarından yapılan enstrümanları en az 3 gün süren titiz bir işçilikle tamamlıyor. Bu bağlamalar 600 lira ile 8 bin lira arasında değişen fiyatlarla müşterilere sunuluyor.

“Çalma Hevesiyle Başladım, İmalatçı Oldum”

Turan Çakmakçı, el işçiliğiyle bağlama üreten meslektaşı Tamer Saydemir ile birlikte çalışarak 33 yıldır bağlama yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Bağlamaya olan hevesiyle başladığını söyleyen Çakmakçı, ustasının ona öğretmek için çırak almasından sonra imalatçılığa adım attığını ifade ediyor.

“Bu İş, Gönül ve Aşk İşi”

5 yaşındaki oğlunun da bağlama çalmaya meraklı olduğunu dile getiren Çakmakçı, bu mesleği ağabeyi ve küçük kardeşiyle paylaştığını belirtiyor. Ağaçları sanata dönüştürmenin harika bir his olduğunu söyleyen Çakmakçı, bu işin gönül ve aşk işi olduğunu vurguluyor.

İstediği Gibi Çalamayınca Üretime Başladı

Otomotiv sektöründen emekli olan Tamer Saydemir, çocukken çalmaya başladığı bağlama ile ilgili istediği seviyeye gelemeyince üretim yapmaya başladığını söylüyor. Mozaik tekne bağlama yapımında başarılı olan Saydemir, Türk Halk Müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek’in bağlamasından ilham alarak üretim yapmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir